Volwassenzwemmen

Wij bij SportFocus, zijn er niet alleen voor de jeugd, ook volwassenen zijn welkom bij ons.

Zwemmen is een verantwoorde en gezonde bewegingsvorm. Je beweegt ontspannen en op eigen tempo door het water. Het doel van deze bewegingsvorm is de spieren en de gewrichten losser te maken en de conditie te verbeteren om een betere fitheid te bekomen.

In deze activiteit, maken we een onderscheid tussen het leren zwemmen (groep 1) en het zwemmen als ontspanning. (groep 2)

Groep 1 Dit zijn de absolute starters. Deze volwassenen kunnen eigenlijk niet of nauwelijks zwemmen, sommigen hebben ook watervrees. Bij deze mensen gaat het dan ook om "watergewenning" waar basisvaardigheden zoals aquatisch ademen, drijven,... worden aangeleerd. Het doel dat bereikt zou moeten zijn tegen het einde van het zwemseizoen is het zwemmen van schoolslag. Technisch niet noodzakelijk 100% correct, maar toch 100 meter zonder enige moeite.

Groep 2 Deze volwassenen zijn in staat om 25 meter schoolslag te zwemmen. Het doel van deze groep is het nastreven van de positieve effecten van het zwemmen via tal van leuke oefeningen en het verder verfijnen van hun zwemtechniek.

De voordelen:

  • Bewegen tegen de waterdruk in, werkt spierversterkend. Het is echter niet belastend voor beenderen en gewrichten, omdat je lichaamsgewicht mee door het water wordt gedragen.
  • Het bewegen in het water geeft psychische ontspanning. 
    Enerzijds is het relaxend en anderzijds geeft het geen angsten daar men geen gevaar loopt tijdens de bewegingen om te vallen. 
  • Zwemmen draagt bij tot de beweeglijkheid van de gewrichten. Tijdens het bewegen in het water rust minder lichaamsgewicht op de beenderen en gewrichten wat eveneens resulteert in een grotere lichamelijke fitheid en vitaliteit in het dagelijks leven. 
  • In het water echter is er geen schokbelasting die door je spieren, pezen en gewrichten moet worden opgevangen. Je kan dus onbelast en zonder pijn bewegen. 
  • Het regelmatig zwemmen remt volgens onderzoek in zekere mate het verouderingsproces af.
  • Zwemmen is ten zeerste aan te raden voor reuma en artrosepatiënten.

 

Groep 1/2

Woensdag 17u-18u

 

Prijs

Per lessenreeks

zie jaarplanning


Schrijf je in!

© 2018 SportFocus vzw Privacy policy - Cookie policy Ontwikkeling UNEEK Concepts